joi, 11 aprilie 2024

Întoarcerea la Beciul Domnesc

În fiecare an, același drum ne duce către casă și un vin bun. 

-   Vă prezint „Coloana Infinitului„ bombănea Cristi. Ei hai, nu vă gândiți la opera lui Brâncuși, aceasta este creația conducerii statului român. O puteți admira în fiecare an de Paște și de Crăciun.

Stătea în coloană la granița cu Ungaria într-o coadă de mașini care avea probabil mai mult de 1 km. Nici nu se zărea punctul de control. Deși era mare zgomot de la claxoanele a zeci de mașini, se puteau auzi destul de clar urările de paste și diverse referiri la sfinti, rude în viață sau nu, la adresa celor care au cauzat an de an aceste cozi. La acest tip de urări românii sunt neîntrecuți putând ura în felul acesta ore întregi fără să se repete.

Cristi lucra ca electrician în Germania de vreo 10 ani. Plecase dintr-un mic orășel din Moldova, unde nu găsea nimic de muncă, bine plătit pentru domeniul lui.

Deși era deranjat de aglomerația din fiecare an de la intrarea în țară, nu concepea să nu vină în țară macar de Paște și de Crăciun. Aștepta cu nerăbdare aceste momente de sărbătoare în care se bucura să își revadă rudele, prietenii și locurile natale.


Pentru el, niciuna din marile catedrale din Germania nu se comparau cu micile biserici de acasă. Îi plăceau tradițiile legate de vopsirea oualelor, îi placea cozonacul și pasca de acasă, slujba de înviere și masa de Paște. Aștepta cu nerăbdare să participe la toate tradițiile de acasă legate de sărbători, să savureze vestita mâncare moldovenească și nu în ultimul rand să bea un vin bun produs în zona să natală.




Beciul Domnesc - un vin plin de tradiție

Anul trecut vizitase cu familia pentru prima oară, Monumentul Beciul Domnesc . A pătruns cu nerăbdare în interiorul beciului unde au fost întâmpinați de o atmosferă misterioasă și răcoroasă. 


Tunelurile și camerele beciului emanau o aură de vechime și măiestrie, iar fiecare colț ascundea povești fascinante despre trecutul acestui loc. În timpul vizitei , au fost de asemenea captivați de povestirile ghidului despre legendele locale și despre viața cotidiană din trecut. S-au simțit că și cum ar fi călătorit înapoi în timp și ar fii experimentat acea perioadă îndepărtată într-un mod profund și autentic. 

Au avut ocazia să savureze aromele și gusturile variate ale acestor vinuri remarcabile, iar fiecare pahar i-a transportat într-o călătorie sensorială prin peisajele și tradițiile Moldovei.

Un vin bun face orice sărbătoare de familie mai frumoasă și mai plăcută

De Paste, la mesele tradiționale, obișnuia să consume un Cabernet Sauvignon roșu, sec, de la Beciul Domnesc. Acest vin se potrivește perfect la friptura, sarmalele și drobul de miel moldovenesc. 

Desi nu era un expert îi placea să se informeze în legătură cu tot ce tine de piața vinurilor de la noi dar și din alte zone. 

Stătea ore întregi de vorba cu amicii de acasă, la un pahar de vin bun. Povesteau amintiri, experiențele fiecăruia din locurile unde nevoia i-a îndreptat. 

Toți visau să se întoarcă acasă la un moment dat. 


Întotdeauna se aproviziona, la plecare,  cu câteva sticle din gama Beciul Domnesc. Nu pleca fară un Cabernet Sauvignon, un Chardonnay, o Tămâioasa Românească, mai ales pentru doamne.


Pleca de fiecare data cu gândul la următoarea reîntoarcere.

Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu