luni, 18 martie 2024

Comoara din Beci sau unde se ascunde cel mai bun vin

beciuldomnesc.ro
Marian trece destul de des prin judetele Moldovei. Îi face o deosebită plăcere să admire, de fiecare dată,  șirurile nesfârșite de viță de vie, aproape de Huși. Relieful zonei, format din dealuri cât vezi cu ochii, este ideal pentru plantarea viței de vie. Alege, întotdeauna, intenționat acest loc pentru un scurt popas, o pauză absolut necesară după ore în sir la volan. Aerul și priveliștea parcă îl umplu rapid cu energia necesară continuării călătoriei. Își amintește cu nostalgie de momentele din copilărie în care participa, sub grija bunicilor, la tăiatul sau la culesul vitei de vie.

„Oare conținutul acestor peturi are vreo legătură cu strugurii sau sunt doar rezultatul chimiei alimentare?”  Marian își pune aceasta întrebare de fiecare dată când traversează cu plăcere și bucurie, toamna, județul Vrancea și observă din km în km, la porți sau la marginea drumului, aranjate frumos, peturi de 5 litri cu un conținut negru, alb și rose. Știe că în zilele noastre se poate falsifica ușor orice produs alimentar. Nu a oprit, însă niciodată să cumpere sau să discute cu vânzătorii de acolo. Oprește uneori în zonă doar pentru a cumpără fructe, struguri sau legume proaspete, de sezon. Sprijină, atât cât poate el, și alte produse romanești de calitate.

Dar, Marian știe foarte bine de unde poate să ia un vin calitativ și cu tradiție, nu riscă să cumpere din acela din peturile de la poartă. Știe de unde. Doar a admirat de atâtea ori podgoria celor de la Beciul Domnesc, un nume inspirat care îl duce întotdeauna cu gândul la istoria zonei, la Domnitorii Moldovei, la Ștefan Cel Mare, cel mai renumit domnitor al Moldovei din vremea căruia datează chiar Monumentul Beciul Domnesc ce aparține companiei.


Tehnologia modernă folosită combinată cu strugurii de calitate ai zonei au ca rezultat produse de o calitate impresionantă.

Marian mai trage o dată aer în piept și savurează priveliștea. Se gândește, amuzat, că până la urmă, chiar una dintre cele mai importante încăperi din casa moldovenilor este beciul. Respectiv, o combinație între cele doua cuvinte: „Beci” și Domnitor/„Domnesc” nu poate decât să obțină, prin definiție, respectul tuturor. 






De la Beciul Domnesc a cumpărat de mai multe ori. Apreciază mult Feteasca Albă din brandul Sigillum Modaviae, un vin alb demisec, care îi amintește de frumusețea zonei de origine, un vin proaspăt, cu o textură echilibrată, plăcuta și persistentă, dar și cu ușoare note fructate și florale.
Îl servește cu bucurie și mândrie oaspeților atunci când îi invită la un peste sau la un platou cu fructe de mare gătite chiar de el. La fel de bine merge și Tămâioasa Românească cu aceste preparate. Dar, el recunoaște că, are permanent în frigiderul lui special de vinuri, o diversitate mare tot de la Beciul Domnesc: și Busuioaca de Bohotin, apreciată mai ales de Doamne, și Pinot Noir, în special de sărbători,  Feteasca Neagră, Rose, Muscat Ottonel sau chiar și Feteasca Regală.
Datorita conținutului frigiderului preponderent cu sticle de vin de la Beciul Domnesc, musafirii lui deja îl numesc „Frigiderul Domnesc”.


Nu se consideră un cunoscător în domeniul viticulturii și al vinurilor. Și-a luat totuși un frigider special pentru vinuri, are câteva desfăcătoare deosebite de sticle de vin și a primit cadou un decantor și un termometru pentru vinuri pe care le folosește uneori pentru a-și impresiona invitații.
Face parte dintr-un un grup al pasionaților de vinuri de pe o rețea de socializare. De acolo află informații și noutăți în domeniu. Deși nu se consideră mare cunoscător, recunoaște totuși că pentru el vinurile au o semnificație aparte.

Consideră și crede cu convingere că vinurile de calitate sunt mai mult decât o simpla băutură. 
Sunt povesti îmbuteliate. Închizând ochii, poți simți razele soarelui și mângâierea vântului, poți gusta amintirile și istoria unei regiuni. În fiecare înghițitură se regăsesc secretele unei tradiții ancestrale și efortul meticulos al celor ce le-au creat. Povestea vinului preferat al lui Marian se află în Beciul Domnesc.


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2024

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu