duminică, 11 aprilie 2021

O masă de vis

 Țrrrrrrrrrr!Țrrrrrrrrrrrrrrrrr! Cineva sună insistent la ușă. Cine să fie? Colindătorii? A, nu, doar e Paștele, nu Crăciunul. Popa nu cred. A fost săptămână trecută.

Mă uit curios pe vizor. Mă tem să nu fie vreun recuperator de credite, deși singurul credit pe care nu-l mai plătesc e cel făcut pentru telefon. 
Nu! E imposibil! Pe vizor îl văd pe Chef Scarlatescu. Nu-mi vine să cred! Modelul meu de chef! 
Îi deschid ușa rapid, sunt foarte emoționat.

- Hai noroc, Marcele! Am venit să-mi găteșți ceva pentru masa de Paste. Vreau să văd de ce eșți în stare, da? Pune sticla asta la rece! își face el intrarea intinzadu-mi o sticla de vin roșu și comportându-se de parcă ne-am ști de o viață.

- Chef, este o onoare! Este cea mai importanta zi din viață mea! Nu-mi vine să cred că voi găti pentru marele chef Scarlatescu! îi răspund eu, un pic bâlbâindu-mă de emoții și în timp ce iau sticla.  
- Ok, gata cu periatul! Zi, ce vrei să prepari? Ce ai planificat pentru Paște? 
- Chef, voi pregăti un stufat de miel, un preparat potrivit pentru duminică.
- Bine, spune el bătându-mă pe spate ca încurajare, hai să te văd. O să-ți dau și eu niste sugestii pe ici-colo. Ce ingrediente ai pregătit?
- Pai, carne de miel, ceapă verde, usturoi verde, pătrunjel verde, ulei, roșii cuburi decojite, supă de pui, sare și piper. Cred că atât. 
- Pai și niste vin nu pui? Mie îmi place vinul și în stufat și lângă stufat. Iar stufatul iese mai aromat și mai suculent. 
- Gata, chef, adaug și vin! îi răspund eu apucându-mă să tai ceapa și usturoiul rondele. 
Pornesc cuptorul la 170 de grade. Separat torn puțin ulei într-o tigaie.
Sursa: frankemagazinonline

- Băă baiatule, sare Scărlătescu cu o voce tunătoare către mine, torni ulei că într-o reclamă, pune bă mai puțin că ne omori.
Am tresărit, iar mâna a început să tremure, dar nu vreau să arăt. Chef trebuie să creadă că știu ce fac. 
- Da chef, nu pun mult, așa am și vrut, să pun un pic. 
Între timp, rumenesc puțin bucățile de miel în tigaie. Când sunt bine rumenite, mut bucățile din tigaie într-o tavă termorezistentă. În tigaia pe care am golit-o de carne adaug ceapa și usturoiul tocate și le țin la foc mic adăugând rapid puțină sare până se înmoaie și devin translucide. Adaug un pahar de vin roșu sec pe care îl aveam desfăcut de la masa de prânz și mai las să fiarbă puțin până se evaporă vinul. Apoi pun roșiile cuburi tocate mărunt și las să fiarbă până dă în clocot. Mai adaug ceapa tăiată mărunt, sare și piper. 
Cu coada ochiului mă uit la Chef care mă urmărește, dar analizează și bucătăria mea proaspăt renovată.  
- Ce spuneți chef, mă descurc?
- Bă, singurul profesionist din bucătăria asta este plita Franke. Apropo de electrocasnice Franke, eu am același model de cuptor Franke acasă. 
- Da, chef, aveți același model acasă!
- Nu mai repeta, bă, chiar tot că o să am impresia că sunt în armată, pe un submarin. Mai departe! Ce mai ai de făcut acolo? 
- Da, chef, mai departe! Acum torn sosul peste carnea rumenită din tavă, completez cu putina supă de pui, pun capacul și bag tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade. O țin la cuptor aproximativ 2 ore. După ce o scot mai presar niste pătrunjel verde, tocat mărunt. 
Sursa: frankemagazinonline

Stufatul e delicios, Chef Scărlătescu ciocnește ouă roșii cu noi și mănâncă tot din farfurie. 
Simt că Paștele e special anul acesta, cu mai multă emoție și plăcere!





Țrrrrrrrrrrrrrrrr. Țrrrrrrrrrrrrrrrr. Cine mai sună iar la usă? 
Deschid un ochi și mă  uit în jur. Sunt în pat. Sună telefonul. E 6:00. Trebuie să o tai la job. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu