duminică, 14 aprilie 2019

Sa il ascult pe Kemal sau pe Aristos?

Anul acesta am fost la la targul de turism. Cautam o destinatie de vacanta pentru perioada verii. 
Aglomeratie mare.
Obosit de plimbatul printre standuri, mi-am luat o cafea si am cerut voie sa ma asez la masa unei terase unde mai erau doua persoane. Am vazut pe ecusoanele lor ca unul era turc iar celalat era grec. Turcul tocmai isi punea cu lingurita un cub de zahar in paharul lui tipic,cu ceai negru. Grecul avea in fata lui o cescuta de cafea. 
  - Gata? Ati ales vacanta? m-a intrebat turcul zambind. 
  - Nu inca. Sunt total nehotarat. Inca oscilez intre Grecia si Turcia.
  Kemal se bucura ca a venit din nou in Romania. Este reprezentantul Turciei la targ. E mandru ca romanii apreciaza ofertele de turism ale Turciei. Antalya, Marmaris, Bodrum, Kusadasi, sunt statiuni pline de turisti romani. In Istanbul auzi peste tot vorbindu-se romaneste. 

  - Va recomand Antalya pentru vara aceasta. Daca doriti sa vedeti cu adevarat ce inseamna all inclusive, trebuie sa vizitati acesta statiune.Veti savura acolo bucataria turceasca. Baclavaua, halvaua, kataiful de acolo sunt delicioase. Preturile sunt foarte atractive. Iata, alaturi este Christian Tour, va recomand sa rezervati prin ei un sejur in Turcia, zise turcul aratand la un afis mare si colorat pe care scria"vacanță vara 2019”.


  - Nu toata lumea pune pe primul loc mancarea, in vacanta, domnule Kemal, interveni in discutie grecul. Se pare ca se cunosteau. Mai sunt turisti care sunt interesati si de istorie. Conceptul acesta all inclusive distruge interactiunea dintre turist si oamenii locului. Am vazut ca romanii mananca cu placere specialitatile locale in tavernele grecesti, interactioneaza cu localnicii, discuta cu ei pe diverse teme. Am vazut legandu-se multe prietenii intre greci si romani in acest mod. In plus pe noi ne leaga multe de romani. In primul rand credinta.  
Aristos reprezenta cu mandrie Grecia . Thassos, Rodos, Creta, Corfu, Skiathos, Santorini sunt insule in care romanii revin cu placere an de an. 
Il cunoscuse pe Kemal la numeroasele targuri de turism unde participasera impreuna, fiecare reprezentandusi tara. Ii respecta profesionalismul turcului, dar si el era vechi in bransa. Intervenise in discutie si de dragul competitiei. Turcia era principalul competitor al lor pentru castigarea turistilor romani. 
  - In ceea ce priveste destinatiile istorice, nu va contrazic, domnule Aristos. Dar si Istanbul este un oras plin de obiective istorice. Marea Moschee Albastra, biserica Sfanta Sofia, Palatul Topkapi, Marele Bazar. Pasionatii de istorie ar avea nevoie de multe vacante doar pentru aceste obiective
  - Constantinopol ar fi trebuit sa aiba propriul reprezentant. Un accident al istoriei a facut ca azi sa fie promovat de Turcia, nu se putu abtine Aristos sa il « intepe » pe turc. 
  - Noi suntem promotori ai turismului, nu istorici, raspunse calm Kemal. 
  - Noi le prezentam cu mandrie turistilor meleagurile unde au trait Herodot, Aristotel, Platon, Socrate, Homer, Pitagora, Arhimede, Thales, Hippocrate. Ce popor nu ar fi mandru cu ei

Imi facea placere sa le ascult pledoariile. Dar ma incurcau si mai mult. Eram inca nehotarat. Sotia mea este incantata de Turcia. Ea apreciaza all inclusiv-ul de acolo si spatiile impresionante de joaca pentru copii. Mie imi plac si insulele grecesti, as fi vrut sa vizitez si Atena. Imi place sa incerc bucataria locala, sa luam mesele in divesele localuri de acolo. Insa plaje superbe sunt si in Turcia si in Grecia. Dadusem si pe google o cautare de oferte pentru un sejur 2019

Ce alesesem sigur era doar agentia de turism. Pentru noi vacanta inseamna vacanta cu Christian Tour. Stiu ca ei ma vor ajuta sa ma hotarasc!

Un comentariu: