„Pornește de unde ești. Folosește ceea ce ai. Fă ce poți.” Arthur Ashe
Când, cu 10 ani în urmă, gândul de a avea căsuta mea abia încolțise într-un colț de inimă, știam foarte puțin despre case. Nu știam din ce aș putea face o casă trainică, ce nu ar trebui să îi lipsească, de unde să încep și către ce să merg. Știam doar atât, că vreau o casă a mea.
Mă uitam prin diverse surse pe tema aceasta, dar nu înțelegeam aproape nimic din toate noțiunile alea complicate despre structura unei case. Abia peste câțiva ani, scotocind pe net, am dat peste un „dicționar de arhitectură„. Această descoperire m-a ajutat să înțeleg și să pun cap la cap diverse noțiuni și expresii care până atunci nu îmi spuneau nimic, sau nu le dădeam importanță. Atunci am înțeles ce este rășina epoxidică și cum ar putea să îmi facă locuința mai rezistentă la umezeală, dar și care este diferența între proiect și anteproiect, și alte chestii care m-au luminat și m-au făcut să mă apropii încă un pic de materializarea visului meu.
Cu cele câteva noțiuni și cu ideea în cap, am apelat la un arhitect. Îmi spusese cineva că un arhitect reduce considerabil timpul și efortul în găsirea celei mai bune soluții pentru a transforma visul din capul meu într-un proiect palpabil pentru o casă eficientă energetic așa cum îmi doream.
„Un vis nu devine realitate prin magie. Este nevoie de sudoare, determinare și muncă grea„ Colin Powell.
Probabil că gândurile noastre sunt un fel de magnet care ne trag și care ne duc pașii către ceea ce ne dorim.
Acest lucru este valabil pentru multe domenii din viață: carieră, relații, financiar sau chiar sănătate. Desi la prima vedere, visătorii par a fi cam cu capul în nori, în realitate sunt oameni foarte realiști pentru că în fiecare zi acționează să își atingă scopul și să-și ducă la îndeplinire visele. Se spune că tocmai Visătorii sunt cei care au ridicat pas cu pas nivelul civilizației noastre până la nivelul de azi și vor continua să îl ridice prin descoperirile lor. Visătorii sunt genul de persoane pe care îmi place să le am prin preajmă. Ei mă fac să cred că, deși, la prima vedere nu pare credibil, orice vis poate deveni realitate, oricât ar părea de greu sau imposibil la început.
Tot ce trebuie este să acționezi.
Evident, nici eu nu m-am limitat să aștept pur și simplu să vină casa la mine, ci am urmărit permanent să duc la îndeplinire acest vis.
...Cristi e un prieten pe care îl cunosc încă din scoală. Nu e genul de persoana care să își facă planuri de lungă durată. Se poate întâmpla ca dimineața nici să nu știe ce va face în ziua respectiva. De cele mai multe ori, chiar nu face absolut nimic. Nu s-ar putea spune că e o persoană care a realizat foarte multe în viață. Dar el e mulțumit, e mereu optimist și pus pe glume.
- Ia zi, Marcele, ai visat tu vreodată că o să ajungi să ai casa asta? mă întrebă Cristi când veni prima dată în vizită după ce ne mutasem.
- Bineînțeles, îi răspund fără ezitare. Am visat-o de multe ori, întâi pe la 20 ani. Ulterior, de-a lungul timpului, am tot adăugat detalii, am crescut sau micșorat numărul de camere sau băi, mi-am imaginat ce culoare vor avea, amplasarea lor, dimensiunea ferestrelor, forma și culoarea acoperișului. Știam și cate prize voi avea în fiecare cameră și unde! Practic, o vizualizam în cele mai mici detalii, exact cum o vezi într-un proiect arhitectural. A fost greu și a durat destul de mult până am ajuns aici.
- A, eu n-aveam vise d-astea cu case, zise el pipăind pereții perfect drepți din sufrageria plină cu soare. Eu visam la o mașină tare pe care să o parchez în fata blocului, cu fete care să mă admire...chestii d’astea.
- Știu că până la urmă ți-ai luat mașina aceea. Atunci când ai luat-o nu cred că a fost cineva care să nu știe de noua ta mașină, râd eu. Umblai ca un cocoș cu ea, erai mândru și fericit. Dar, vezi, dacă tot ce ai visat să ai a fost mașina, doar asta ai primit. Dacă visezi puțin obții puțin. Nu știu dacă e bine ca tot ce-ți dorești este să obti mașină tare. Să ști că sunt bune și planurile pentru o carieră pe care ți-o dorești, pentru sănătate sau pentru reușite în domeniul financiar. Toate funcționează la fel. Visezi, planifici, acționezi și mai devreme sau mai tărziu iți atingi scopul. Vezi visul cu ochii, cum s-ar zice.
Totul este să aplici regula ” În fiecare zi căte puțin dar nici o zi fără...”
- Ei, eu am alt stil, zise el neimpresionat. Eu sunt cu “carpe diem„ sau trăiește clipa, cum ar zice neamțu’. Nu prea îmi fac planuri. Mă descurc de la salariu la salariu și cu ce mai pică între ele.
- Înțeleg. Fiecare cu plăcerile lui până la urmă, zâmbesc eu.
Eu, în schimb, visez acum la o casă mică la țară în locul în care am copilărit. Și visul a început să prindă contur mai repede decât cel legat de casa aceasta din oraș.
Acum este mai simplu decât în urmă cu 10 ani. Am și mai multă experiență și știu deja toate etapele prin care trebuie să trec. Mă ajută tot prietenul meu arhitectul la fel ca data trecută.
Mi-a zis să ca trebuie întâi să verific terenul din punct de vedere geo-tehnic pentru a vedea cât de mare vă fi fundația, poziționarea viitoarei case (distanța față de vecini și față de stradă), regimul de înălțime din zonă și alte detalii.
Proiectul casei îl fac bineînțeles cu el. La fel ca data trecută voi alege panourile fotovoltaice pentru consum propriu. De data aceasta, le voi folosi chiar si pentru a vinde surplusul. Prietenul meu cunoaște o firmă de specialiști care mă vor ajuta să integrez ideile astea în planul casei.
După asta mai trebuie să obțin autorizațiile, avizele și certificatele necesare și pot să mă apuc de construit dacă am noroc să găsesc o firmă bună de construcții.
Te invit peste trei ani la mine la tara să vezi căsuța. Acum iți pot arăta doar niste desene ale ei făcute de mine, copiate din vis.
Dar, cu pași mărunți știu că într-un final voi ajunge să citesc cartea dorită în casa visată și în fotoliul schițat acum doar pe o hârtie.
Acest articol a fost scris pentru Spring Superblog 2020
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu