duminică, 10 martie 2019

Amintiri din viitor

  - Maine ne asculta la tehno, ai invatat ceva ?
  - Nu prea. Din ce ne asculta ? 


Ascult conversatia nepotului meu cu prietenul lui. Au 12 ani. Conversatia lor ma face sa costientizez cat de diferita e lumea de acum fata de ce era in urma cu 25-30 de ani.
Beau o cafea si fac un test care sa imi dea drept de vot la alegerile locale. Acum, in 2050, inainte de a vota trebuie sa dovedesti ca votezi in cunostinta de cauza. Sunt teste simple, de 5 minute. Il fac si imi da acceptul de vot.

Ii aud in continuare pe copii si zambesc:
  - Ne asculta din istoria automobilului. E foarte tare. Imi place subiectul.
  - Tot ce stiu eu despre automobil este ca urc in el si ii zic unde sa ma duca. Uneori, mai ales cand mananc ceva in timp ce vorbesc, nu intelege si ma pune sa-i repet. Poate sa merga cu masina si sor ‘mea de 4 ani. Bine, ea nu poate, ca o vede si aude masina si nu porneste....da’ ar putea, ca vorbeste destul de clar. Ar putea sa ii zica masinii "du-ma la mama, la serviciu ei".
- Acum asa e. Dar totul a inceput acu’ 25-30 de ani. Pe atunci automobilele nu erau autonome, nu aveau comanda vocala. Trebuiau conduse de o persoana. Trebuia sa dai un examen, sa dovedesti ca poti conduce in siguranta. Aveai niste clapete sau pedale, nu mai stiu cum se numeau, si un cerc, se numea volan. Pentru a conduce masina, soferul trebuia sa invarta de volan si sa apese pe pedale in acelasi timp. Nu era usor. Imagineaza-ti ca exista chiar si politie specializata in circulatia masinilor. Faceai studii anii de zile sa ajungi politist la circulatie!!!
  - Ba, esti nebun?!!. Cum ba, sa apesi pe pedale pentru a merge cu masina? Cred ca faci misto de mine! Pedale am eu la bicicleta. Am fost si ieri in parc cu ea!
  - Nu glumesc deloc. Pe strada erau si niste semne, indicatoare, lumini la intersectii. Soferul trebuia sa le stie pe toate pentru a nu se lovi de alte masini pe strada.
  - Pai insemna ca erau primitivi rau de tot, sa mor eu! Pai acum, eu nici nu stiu ce face masina, e autonoma, eu ii zic unde sa ma duca si gata! Ce sofer, ce condus, ce semne si luminite?. Pai si cum sa se loveasca intre ele? Pot circula si la o juma de metru una de alta, cu orice viteza! Nu se pot lovi!Sunt toate legate in retea, comunica intre ele, dar si cu toate obiectele din jurul lor. Nu, nu se pot ciocni!
Sursa: Mercedes-Benz.ro
  - Pai acum asa e, dar atunci era altfel. Obiectele nu puteau comunica intre ele. Internetul lucrurilor a inceput sa apara prin 2020, odata cu dezvoltarea internetului. Pai nici macar nu erau electrice, ce retea? Aveau niste motoare care functionau cu un lichid. Erau peste tot locuri unde se vindea acest combustibil. Erau mai multe tipuri de masini. Cea mai tare era tot Mercedes si atunci. Cam prin 2019 au trecut si ei 100% pe motorul electric cu Mercedes-Benz EQC. Diferenta intre masini o faceau atunci confortul, aspectul si viteza. Plus cat de usor era de condus. Era si o mare concurenta intre producatorii auto. Din ce am citit, la capitolul vanzari auto, parca tot Mercedes era primul. Asta pentru ca aveau un partener tare, Auto Schunn, atunci in 2019, sarbatoreau si 25 de ani de parteneriat.
 - Ihi...da’ viteza conta ? Parca aveau niste limitari legale..
 - Aveau, dar ei erau mai ciudati. Nu conta ca poti merge legal doar cu 70 sau 140, erai vazut altfel daca avei o masina care avea, sa zicem, posibilitatea sa atinga 25 km/ora.
 - Pai de ce erau construite cu posibilitatea sa mearga cu 250, daca legal puteau merge cu maxim 140 ?
 - Ba da’ ce intrebari pui si tu. Nu stiu, crezi ca stiu eu ce aveau ei in cap atunci. Acum facem scoala acasa sau unde suntem, nu conteaza unde. Se preda prin holograme. Atunci trebuia sa mergi in fiecare zi intr-o cladire. Se scria pe o chestie alba, se numea hartie, cu niste chestii care lasau urme pe ea. Tu habar nu ai dar eu le-am vazut la muzeu. Hartia asta se facea din copaci si trebuiau sa taie o gramada pentru ea, erau multe chestii ciudate. De Craciun, fiecare familie obisnuia sa taie un brad. Imagineaza-ti, miliarde de brazi taiati. Apoi ii aruncau la gunoi . Erau multe ciudatenii...
 - Complicat rau. Mie imi place cu asistentul electonic atasat la mana.Ii dictez ce vreau si el afiseaza in scris ce ii zic eu. Tot ce ii zic, el memoreaza pentru mine.. Daca vreau sa vad ce i-am zis cand aveam 5 ani, ii zic sa-mi arate.
 - Asistentul tau electronic pe atunci se numea smartphone. Doar ca acum e mai complex : este un consilier general al tau.
 - Adevarul e ca e cam cicalitor. Ieri mancam un ecler acasa si el cu vocea lui enervanta : « ai depasit necesaul de calorii pe ziua de azi cu 50%. Iata cum vei arata in 2 luni daca vei continua in acest ritm » si imi proiecteaza o holograma cu mine obez. Are glume cu mine. Toata ziua imi zice ce sa mananc, sa merg la nu stiu ce doctor si tot asa.
 - Lasa, ca tu esti gras oricum...
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu