Cand am luat hotararea de a construi o casa, primul pas fost gasirea unui teren.
Locatia casei este foarte importanta. E bine sa ne asiguram ca nu exista nici o posibilitate de a avea constructii inalte in jurul viitoarei case. E bine sa stim ce vecini vom avea (daca vom asculta de la ei manele sau muzica populara).
Conteaza foarte mult si cat de departe este de gradinita si scoala, de magazine si de locul de munca.
Inainte sa alegem, putem face simulari: plecam dimineata la 8:00 de la teren si vedem cat facem pana la diverse locatii. Totul trebuie verificat personal, nu-i credeti pe agentii imobliari care vand terenul. Ei sunt specializati in basme.
Casa virtuala
Dupa ce am gasit terenul ideal, urmatorul pas a fost alegerea unui proiectant bun care sa fie alaturi de mine pana la executare.
Si mi-a fost!
Intai proiectantul a realizat casa pe calculator
Cine doreste, poate opta pentru proiecte de case deja realizate. Aceasta varianta ar avea avantajul ca fiinde deja testata, poate ai putea vizita una si in realitate. O poti compara cu ceea ce ai in visele tale si poti sa iei o decizie mai usor.
Eu, insa, am optat pentru un proiect personalizat de casa eficienta energetic.
Ideile mele au prins contur pe calculator, cu asistenta si ajutorul proiectantului. Chiar daca era virtuala, am simtit ca am putut sa o vizitez si sa o simt. Practic am avut impresia ca intai am locuit virtual in acea casa. Totul cu ajutorul tehnologiei. Unde mai pui, ca spre deosebire de testarea unei case construite dupa un proiect predefinit, in acest stadiu virtal, te poti razgandi si poti face modificari.
Este momentul in care poti aduce in discutie si poti proiecta casa tinand cont de toate aspectele.
Casa viitorului ( si a visurilor mele)
Casa viitorului meu (dar sper eu si a generatiei viitoare) trebuie sa tina cont de urmatoarele:
- Materiale usoare dar rezistente si eficiente energetic.Ele trebuie sa faca o casa extrem de rezistenta la cutremure. Si pentru ca materialele din care va fi facuta sunt si ignifuge/nu ard, casa nu va avea nevoie de asigurari de cutremure si incendii.
- O imbinare perfecta intre izolatie si ventilatie astfel incat sa nu fie necesar aerul conditionat nici macar in perioadele caniculare din vara. Iarna, daca nu stai in tricou si pantaloni scurti in casa, fara sa-ti vina o factura usturatoare la utilitati, o poti considera o greseala de proiectare.
- Ferestre inteligente care pot afisa pe sticla informatii despre atmosfera de afara, temperatura, umiditate, prognoza pentru ziua in curs sau pe termen mai lung. Lasa libera imaginatia si gandeste-te la ce vei vedea pe ferestre in fiecare camera ( daca vezi peretele vecinului prin geam nu e ok)
- Spatiul de care dispui, nevoia pe care o ai pentru fiecare camera. Totul este necesar pentru a imbina cat mai bine confortul cu eficienta energetica a casei. Nu ai nevoie de camere prea mari. Nu construiesti pentru oaspeti.
- Mobilierul dorit ( da, ma pot gandi inca din faza de proiectare cum voi amplasa mobilierul!)
- Stilul casei ( clasic, modern, etc.)
- Culorile. De ce sa nu ma gandesc inca din aceasta faza si la culori?
- Acoperisul. Acoperit cu panouri fotovoltaice si sisteme de incalzire a apei menajere. Surplusul de energie produs de panourile fotovoltaice poate fi transmis in reteaua centralizata, contra cost, desigur. Cum e sa poti fii producator de energie ? Sa nu uit si de iluminat nocturn in curte prin becuri alimentate de la panouri fotovoltaice.
- Senzori. Foarte multi senzori in casa.Senzori pentru orice : senzori de fum, senzori de gaze, senzori de umiditate care pornesc sau opresc automat ventilatia pentru asigurarea unui aer optim in casa.
- Internetul lucrurilor e deja o realitate. Toate obiectele din casa sa poata primi comenzi vocale sau scrise prin smartphone, de la distanta sau din casa. Sa poti comanda temperatura inainte de a ajunge acasa. Sa poti comanda automatului de cafea sa te astepte cu o ceasca aburinda. Sa poti comanda sa porneasca apa la temperatura optima in cada baii, sa poti vizualiza lista alimentelor pe care le ai in frigider cu termenul lor de expirare precum si lista alimentelor din casa.
- Sisteme de captare a apei de ploaie. Dolosirea ei la irigarea gradinii si la alimentarea bazinelor de toaleta.
Fabrica de case
Dupa stabilirea tuturor detaliilor proiectului, se pregateste si se depune dosarul de obtinere a autorizatiei de construire.
Autorizatia se transmite executantului.In cazul meu, executantul este o fabrica.
Da, casa viitorului meu a fost realizata in totalitate intr-o fabrica!
Procedura e cam asa:
- Modelul virtual de casa, facut de proiectant, este transmis fabricii.
- Casa este produsa de roboti industriali respectand proiectul pana in cele mai mici detalii (inclusiv diferite conducte trase prin pereti pentru incalzire sau ventilatie, cablurile necesare, prizele instalate, si chiar si ferestrele montate.)
- Dupa finalizarea ei in fabrica, casa este urcata in camioane, perete cu perete, ca o mobila de bucatarie dar la alta scara. Incape in doua - trei camioane, in functie de dimensiunea casei. Casa este modulara, cu posibilitatea de modificare a peretilor, a incaperilor, in functie de preferinte. Peretii pot culisa, camerele se pot mari sau micsora, in functie de preferinte.
- O macara si 10 oameni monteaza casa in 3 zile. Ei stiu foarte bine sa mufeze fiecare cablu, conducta, stiu unde vine fiecare surubel. Beneficieaza de asistenta unor softuri din fabrica care le arata ce trebuie sa faca la fiecare pas . Fara mizerie, fara mare zgomot, fara pierderi de materiale, fara “mesteri”, fara” meseriasi”, fara stres.
- La nevoie casa se poate demonta si monta in alta locatie. . Optional se poate monta in acest stadiu, inclusiv mobilierul.
- Proprietarul , daca doreste, poate vinde casa fara a vinde terenul, cumparatorul o poate demonta si monta unde doreste, ca o piesa de mobilier....
- A fost un vis frumos. Eeee, ce mi-ar fi placut sa fi construit si eu ca in vis.
- Hai, lasa, coboara cu picioarele pe pamant. Azi trebuie sa duci molozul din curte, trebuie sa mai comanzi glet, tencuiala, saci de ciment. Vezi ca nu-mi place cum au lucrat mesterii lu’ peste in dormitor, peretele e stramb. Hai, ca de un an de zile se lucreaza la casa asta.
- Pai si o sa mai dureze un an. I-am auzit eu ca vor sa plece in Anglia. Deja ne-au lasat balta trei echipe, pana acum. Eu nu stiu daca o sa mai avem cu cine termina casa...Noroc ca avem un proiect de casa atat de bine facut incat nu conteaza ce echipa gasim...
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019 si este o fictiune / este imaginatia autorului, un vis de-al lui
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu