duminică, 14 martie 2021

Pâine cu „Ambition„


Izolarea îndelungată (mai ales că acum lucrez doar de acasă), m-a ajutat să-mi descopăr noi îndemânări.
La fel ca majorității românilor și mie îmi place pâinea. Dar nu îmi place franzela albă, obișnuită. Mie îmi place pâinea dospită cu maia, sau dacă nu,  pâinea consistentă, din făinuri integrale, negre sau combinații de faină integrală cu secară. În magazinele mari nu prea găsești sortimentele astea de pâine. Alternativa ar fi micile brutarii artizanale sau, pentru cine se pricepe și are timp, pâinea făcută în casă.
Am început să fac pâine în perioada în care nu se mai găsea drojdie și făină pe rafturile magazinelor. Și nici nu puteam ieși toată ziua, bună ziua să caut.  
După ce m-am luptat pentru niște făină într-un magazin și am găsit acasă și un pachet rătăcit de drojdie uscată am încercat diverse rețete de pâine de pe internet. Primele încercări nu m-au mulțumit în totalitate. Dar, drojdie nu mai aveam prea multă așa că era musai să găsesc rețeta ideală. 
Așa am ajuns să încerc “Pâinea cu puțină drojdie a lui Sorin Bontea ». Am adaptat rețeta lui un pic: am folosit doar 500 g în loc de 1 kg cât folosește el.
Pâinea a ieșit minunată din prima, o adevarată operă de artă: crocantă deasupra, moale în interior, consistentă și aromată.

Criza de făină și drojdie a trecut, dar eu continui să fac aceiasi paîne care îmi încântă papilele gustative și olfactive de fiecare dată.


Ingredientele folosite de mine sunt:

500 gr faină
1 gr. de drojdie uscată
10 gr. de sare
370 ml de apă
2-3 linguri de ulei de măsline.


Ca un masterchef, mă pregătesc întotdeauna și sufletește, și cu ingredientele pentru acest măreț moment.

Pun 500 gr. de făină (de preferat intergrală) într-un vas. Adaug 10 gr. sare și 1 gr. de drojdie uscată. Amestec ingredientele uscate cu o lingură și apoi adaug 370 ml de apă călduță. 



Acum e momentul în care bag mâna în aluat și amestec până obțin un aluat lipicios, fară cocoloașe de faină.


Mut aluatul într-un vas care să aibă și un capac (eu folosesc o caserolă mare), nu înainte de a acoperi fundul vasului cu puțin ulei de măsline. 


Ideale ar fi niște recipiente din sticlă mai mari și, după multe căutări, mi-am comandat și eu de la magazinul online Dajar.
Sursa poza: https://www.dajarmagazin.ro/

În loc de ulei se poate presăra făină pe fundul vasului pentru ca aluatul să nu se lipească. Dar mie îmi place gustul dat de uleiul de măsline și uneori stropesc intenționat aluatul cu mai mult de 2 linguri.




Aluatul se lasă la dospit în vas timp de 30 de minute. După cele 30 de minute împăturesc aluatul de câteva ori și apoi îl las iar la dospit pentru 30 de minute. Repet operația de 4 ori. La finalul celor 4 ture de împăturire, aluatul devine elastic și moale.





După ultima împăturire acoper vasul cu un capac și îl pun în frigider, peste noapte, sau, pentru 12 ore. Eu pregătesc aluatul seara tocmai pentru ca dimineața să am miros de pâine proaspătă și aromată în casă.

Dimineața (sau după 12 ore), mototolesc o foaie de copt apoi o întind pe fundul unui vas. Mototolesc hârtia pentru că în acest fel sta mai bine pe pereții vasului și apoi pot muta ușor aluatul/pâinea.


Presar făină pe masa, pun aluatul, îl mai împăturesc de câteva ori și apoi îi dau o forma rotundă.
Mut apoi aluatul în vasul cu hârtia de copt și îl las la dospit 50 de minute.
Între timp pornesc cuptorul la temperatura de 250 de grade și pun o oală de fontă în cuptor să se încingă goală așa. Pe viitor cred că o să-mi iau o oală de inox.

Scot, cu grijă să nu mă ard, oala fierbinte din cuptor și pun în oală aluatul dospit. Mă ajut de hîrtia de copt pentru a putea muta aluatul mai ușor.Apuc de marginile ei, atent să nu ating oala de fonta încinsă.

Pun capacul oalei de fontă și o bag la cuptor pentru 30 de minute.

După 30 de minute iau capacul, reduc temperatura la 220 de grade și mai las oala la cuptor 10-15 minute. În acest fel se obține o coaja crocanta și cu o culoare închisă.

O scot din cuptor și din oală, apoi o las să se răcească.
Cu un cuțit bun de pâine, feliile ies perfecte pentru micul dejun, cu unt sau cu un ou fiert. Îmi place să tai cu cuțitul de pâine, la micul dejun, cate o felie și să mănânc dimineața cu un ou fiert sau cu unt.
Sursa poza: https://www.dajarmagazin.ro/





Prietenii au început să îmi zică „ Chef Cristi„ de când au gustat prima dată această pâine la mine. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu